Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013

1. Επισκόπηση του έργου

Οι σημερινοί νέοι δυσκολεύονται να πλησιάσουν την εκκλησία γιατί καλλιεργείται μία προκατάληψη κατά της εκκλησίας. Αυτό το γεγονός παρατηρείται μέσα στους ναούς (εκκλησίες) όπου το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων είναι ηλικιωμένοι. Επίσης σε διάφορες συνάξεις που γίνονται στα πλαίσια της εκκλησιαστικής ζωής και πάλι το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται. Ένα μέρος των νέων ανθρώπων ακολουθεί την εκκλησία. Όμως δεν είναι επαρκής ο αριθμός. Οι νέοι που ζούνε μακριά από το χώρο της εκκλησιαστικής ζωής ζουν μέσα στην εκκοσμήκευση και στην άγνοια, δεν βάζουν την εκκλησία ως βάση στην ζωή τους. Οπότε αυτό τους οδηγεί στην φιλαυτία, στην εγωιστική αγάπη του εαυτού τους, οδηγεί στην μοναξιά και τα αδιέξοδα. Οι νέοι άνθρωποι που ζουν μακριά από τον χώρο της εκκλησίας ζουν σε μια μεγάλη σύγχυση και άγχος. Επιφανειακά κάποιοι ζουν μια εξωτερική ευτυχία (κάτι παροδικό) ενώ μέσα τους δεν υπάρχει αυτή η εσωτερική ανάπαυση-ηρεμία. Ένα μέρος των νέων τα έχουν όλα και πάντα αισθάνονται ένα κενό κάτι να τους λείπει. Δεν ευχαριστιούνται σχεδόν με τίποτα (το αίσθημα του ανικανοποίητου).
Η Εκκλησία σήμερα χλευάζεται, συκοφαντείτε, διαβάλλεται, εξευτελίζεται στα μάτια του κόσμου και της νεολαίας και όποιοι νέοι θα εκδηλώσουν την πίστη τους, θα γίνουν αντικείμενο ειρωνείας.
Έπειτα το γενικότερο κλίμα και η προβολή της διαφθοράς αμβλύνει την ηθική συνείδηση. Όταν οι νέοι βλέπουν από μικροί αυτά που βλέπουν, η συνείδηση τους αμβλύνεται. Παύουν να θεωρούν το κακό ως κακό. Γι’ αυτό με πόνο διαπιστώνουμε ότι έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα και κυρίως η εγκληματικότητα κατά της ζωής των ανθρώπων.   
 Η εκκλησία κάποτε έπαιζε καταλυτικό ρόλο στην ζωή των ανθρώπων. Δυστυχώς, στις μέρες μας μια τέτοια ιδέα έχει σχεδόν εκλείψει καθώς οι σύγχρονοι άνθρωποι (νέοι) αναζητούν αποκλειστικά και μόνο την "καλή ζωή" χωρίς ηθικούς φραγμούς-περιορισμούς. Παράλληλα δημιουργούνται κοινωνικά προβλήματα όπως η φτώχεια και η ανεργία καθώς και οικογενειακά-υπαρξιακά προβλήματα όπου καλπάζουν με γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης. Εσωτερικά οι νέοι άνθρωποι υποφέρουν. Μορφώνονται στο μυαλό αλλά μένουν ακαλλιέργητη στην ψυχή. Δεν υπάρχει αυτή η αρχοντιά, η θυσία, αυτή η υγιής αυθεντική-γνήσια αγάπη. 


2. Κατηγορία

 Η κατηγορία όπου ανήκει το θέμα μου είναι  στο κοινωνικό σύνολο - μέσα στην δράση  της η Εκκλησία είναι να σώσει τον άνθρωπο.
(Στην Οριζόντια διάσταση της η Εκκλησία, σαν σύναξη ανθρώπων και πρόσκληση για την σύναξη της ανθρωπότητας, είναι από τον ίδιο τον ορισμό της, φαινόμενο κοινωνικό).
Επίσης ως δεύτερη κατηγορία είναι το θρησκευτικό.


3.Target audience

Λόγο του ότι το πρόβλημα με το οποίο αποφάσισα να ασχοληθώ και να εμβαθύνω μαζί  είναι " η σχέση των νέων με την εκκλησία'' διαπιστώνω ότι το κοινό που θα πρέπει να επικεντρωθώ είναι άτομα που δεν είναι κοντά στην εκκλησία-που δεν την ακολουθούν καθώς επίσης και δεν πιστεύουν σε αυτή. Άτομα που για κάποιο λόγο βρίσκονται σε απόστασή από τον χώρο της εκκλησιαστικής ζωής ή καλύτερα θα έλεγα έχουνε κάποια άγνοια προς την κατεύθυνση αυτή. Ο λόγος που έχω αποφασίσει να το κάνω αυτό είναι για να διαπιστώσω τους λόγους  που μία μερίδα των νέων ανθρώπων δεν  εκκλησιάζεται-ακολουθεί την εκκλησία και είναι σε μεγάλη απόσταση.
Ποιο συγκεκριμένα έχω αποφασίσει να επικεντρωθώ σε νέους άνδρες και γυναίκες 18 μέχρι 25 χρόνων, όπου να είναι ορθόδοξοι Χριστιανοί με εθνικότητα Ελληνοκυπριακή. Για παράδειγμα θα απευθυνθώ σε φοιτητές από διάφορους κλάδους σπουδών, επίσης σε εργαζόμενους και μη εργαζόμενους, άτομα όπου η οικονομική τους κατάσταση για παράδειγμα  είναι ψηλόμισθοι-χαμηλόμισθοι ή σε μία μέτρια κατάσταση,  άτομα έγγαμα και άγαμα, άτομα ψηλής η χαμηλής τάξης,  άτομα ανεξαρτήτου μόρφωσης - ειδικότητας  για να διαπιστεύσουμε αν παίζει ρόλο η μόρφωση στο πρόβλημα αυτό, άτομα από πόλεις και χωριά, άτομα με διαφορετικά ενδιαφέροντα-εμπειρίες.
Από άλλες  μελέτες που έγιναν σε θέματα που αφορούν νέους έχει διαπιστωθεί ότι έχουνε κάποιο υπόβαθρο όλα αυτά που έχω αναφέρει. Ακόμα πιο συγκεκριμένα για ένα παρόμοιο θέμα - έρευνα που είχε διεξαχθεί παλαιότερα διαπιστώθηκε το εξής:  Άτομα-νέοι που ζουν σε χωριά εκκλησιάζονταν σε πολύ λιγότερο βαθμό  από νέους που ζουν στις πόλεις. Αν και φαίνεται κάπως παράδοξο αυτό και όμως αυτό είχε διαπιστωθεί. Και ο λόγος ήταν ότι οι νέοι των πόλεων είχανε περισσότερες ευκαιρίες - πρόσβαση σε διάφορους τομείς  για να ενημερωθούν σε τέτοιου είδους θέματα.   


4. Οι ανταγωνιστές

Οι ανταγωνιστές  μου  είναι πάρα πολλοί.  Είναι άνθρωποι  που είναι κοντά στον χώρο τις εκκλησιαστικής ζωής όπως Ιερείς  -  αρχιερείς, θεολόγοι, αδελφότητες γυναικείες και ανδρικές  οι οποίοι έχουνε κάνει  διάφορες εκδηλώσεις-συνέξεις γενικά για νέους όπου τα θέματα ήταν (πνευματικού - κοινωνικού περιεχομένου). Οι εκδηλώσεις αυτές περιλάμβαναν ομιλίες-συζητήσεις, τραγούδια. Σε αυτές τις συνάξεις-εκδηλώσεις  έπαιρναν μέρος λαϊκοί και κληρικοί. Η επιτυχία αυτής της προσπάθειας μπορώ να πω ότι είναι ανάμεσα σε καλή και μέτρια. Επίσης έχουνε γίνει παρόμοιες  προσπάθειες όπως συνέδρια αποκλειστικά για νέους  στην Κύπρο και πάλι μπορώ να  πω ότι δεν υπήρξε και τόσο μεγάλη ανταπόκριση - επιτυχία. Παράλληλα η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και όλες οι μητροπόλεις της έκαναν και κάνουν προσπάθειες να κερδίσουν  τους νέους μέσω των κατασκηνώσεων, των κατηχητικών καθώς και με διάφορα περιοδικά - άρθρα, αφίσες, προσκλήσεις, ημερολόγια καθώς και με διάφορα αναμνηστικά όπως μπρελόκ. Γεια  παράδειγμα το εκκλησιαστικό περιοδικό ''ΑΝΑΤΕΝΙΣΕΙΣ''  που εκδίδει η Ιερά μητρόπολης Κύκκου, η ''ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ'' όπου εκδίδει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου καθώς και πάρα πολλά άλλα. Όμως παρατηρείτε μία αδυναμία  και  μια δυσκολία καθώς και μια προχειρότητα στον όλο σχεδιασμό αυτών των μέσων. Δεν έχουμε δει ακόμα κάτι ωραίο-έξυπνο ως προς τον σχεδιασμό και την ιδέα που θα κερδίσουν τον νέων ανθρώπων να το μελετήσει-παρατηρήσει. Πολύ λίγοι είναι αυτοί που θα ασχοληθούν με αυτά. Ίσως αν υπήρχε μία άλλη προσέγγιση  ως προς τον σχεδιασμό των μέσων αυτόν κάπως πιο καλοδουλεμένη ή καλύτερα πιο πρωτότυπη τα μηνύματα της εκκλησίας να μεταφέρονταν με μεγαλύτερη ευκολία. 


5. Επιχειρηματικοί στόχοι και στρατηγική σχεδιασμού


Επιχειρηματικοί στόχοι:

Στρατηγική σχεδιασμού:


(1) ΟΙ Επιχειρηματικοί μου στόχοι είναι: να δημιουργήσω μια καμπάνια η οποία θα αποτελείτε από μια σειρά από  design όπως αφίσες, προσκλήσεις, κάρτες, σημειωματάρια, βιβλιαράκια και πολλά άλλα με στόχο να προσελκύσω νέους ανθρώπους στην εκκλησία.


(1) Μέσα από αυτά τα σχεδιαστικά μέσα να εκπηγάζει ένα πολύ δυνατό concept έτσι ώστε να μπορώ να  μεταφέρω μηνύματα της εκκλησίας προς τους νέους ανθρώπους, αφού και το θέμα που θα ασχοληθώ είναι "Η σχέση των νέων με την εκκλησία".(2) Και ασφαλώς πρέπει να καταβάλω κάθε προσπάθεια ώστε όλα αυτά που θα κάνω, αφού θα αντιπροσωπεύουν την εκκλησία να είναι καλαίσθητα, ελκυστικά, επιτυχημένα, αλλά ταυτόχρονα σεμνά όπως αρμόζει για τέτοιου είδους  θέματα.(2) Παρά την ακράδαντη πεποίθηση μου ότι το βασικότερο μέσω μεταφοράς των   μηνυμάτων της εκκλησίας είναι οι άνθρωποι της, οι ζωντανοί και αφοσιωμένοι στο έργο της προσεγγίσεως, της επικοινωνίας και της διαπαιδαγωγήσεως των νέων,  δεν αρνούμαι τη θετική και πολύ σπουδαία συμβολή που μπορούν να έχουν τα διάφορα τεχνικά μέσα τα οποία έχω αναφέρει. Πρέπει να είναι κάτι μοναδικό-πρωτότυπο-σύντομο.(3) Πρέπει να: μεταφέρω μηνύματα της Εκκλησίας και παράλληλα να καλυτερεύσω τις σχέσεις τους. 

(3) Η γλώσσα όπου θα είναι γραμμένη, θα πρέπει  να είναι απλή, ευανάγνωστη γραφιστικά έτσι ώστε να είναι κατανοητή και προσιτή.


6. Ερευνητικά δεδομένα/ερευνιτική μεθοδολογία

Η μεθοδολογία η οποία θα ακολουθήσω για να κάνω την έρευνα μου είναι η έρευνα επισκόπησης. Είναι μια μελέτη με τη μορφή συνεντεύξεων ή ερωτηματολογίων, που παρέχει στους ερευνητές σχετικά με το πώς οι άνθρωποι σκάφτονται. Οπόταν είναι η μέθοδος όπου θα με βοηθήσει να συλλέξω πληροφορίες σε βάθος. Για τέτοιου είδους ευαίσθητα θέματα όπως το δικό μου που έχει να κάνει με θρησκεία θα ήταν η ιδανική, αυτή που ταιριάζει στο θέμα μου. Με την έρευνα αυτή λοιπόν  θα συλλέξω  τα δεδομένα μου μέσω τον ερωτηματολογίων  καθώς και με τις συνεντεύξεις αφού πλέον είναι και τα πιο διαδεδομένα εργαλεία συλλογής στοιχείων με μία ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Στόχος των ερωτηματολογίων είναι:
- η παροχή απαντήσεων σε ερωτήσεις που είναι αναγκαίες για την υλοποίηση των στόχων της έρευνας.
- η παρακίνηση και καθοδήγηση των πληροφοριοδοτών για την παροχή ειλικρινών και έγκυρων  απαντήσεων.    
Ίσως χρειαστεί να κάνω και τριγωνοποίηση. Να εντάξω δηλαδή και την ποιοτική και ποσοτική μεθοδολογία.
Όσων αφορά την έρευνα επισκόπησης θα ενεργήσω ως έξης: Θα κάνω συνεντεύξεις με άτομα που αντιπροσωπεύουν την εκκλησία όπως: σε ένα Αρχιμανδρίτη, ένα Επίσκοπο, Ιερέα, Πρεσβυτέρα με τις ακόλουθες ερωτήσεις: (βλέπετε παραρτήματα για το δείγμα ερωτήσεων).
Στην συνέχεια θα κάνω ένα ερωτηματολόγιο που θα απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στο κοινό μου (σε νέους άνδρες και γυναίκες). Όπου θα ξεκινά με την εξής εισαγωγή: Είμαι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΤΕΠΑΚ και κάνω μία έρευνα για τη ''σχέση των νέων με την εκκλησία". Η  έρευνα αυτή είναι αποκλειστικά για εσάς τους νέους. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω θερμά να απαντήσετε υπεύθυνα και ανώνυμα το ερωτηματολόγιο αυτό. Σκοπός μου είναι να βοηθήσω όσο το δυνατόν με τον καλύτερο τρόπο όλους εσάς να ενημερωθείτε για κάποια θέματα της Εκκλησίας (χριστιανικές αλήθειες), δίδοντας σας αυτές τις πληροφορίες με τον τρόπο που εσείς προτιμάτε. Σας ευχαριστώ. (βλέπετε παραρτήματα για το δείγμα των ερωτήσεων στο ερωτηματολόγιο).


7. Αντικείμενο του έργο, χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμός

Θα κάνω: τρία poster για συνέδρια με θέμα "Η σχέση των νέων με την Εκκλησία", δέκα post-cart όπου θα έχει ως θέμα "οι αρετές" καθώς και ένα μικρό σε μέγεθος βιβλιαράκι με γενικό θέμα "νέοι και εκκλησία". 


Πατήστε πάνω στο χρονοδιάγραμμα:
  8. Παραρτήματα

 δείγματα δουλείας που έγιναν και γίνονται ακόμη

1.

 Το εξώφυλλο αυτό είναι του περιοδικού "ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ" εκδίδεται από    την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου 2.


εξώφυλλο από το περιοδικό "Ενατενίσεις", που εκδίδει η Ιερά μητροπόλεις Κύκκου

Βιβλιογραφία: (που υπάρχει για το θέμα μου)

1. Αρχιμ. Λεωνίδου κ. Διαμαντόπουλου "Νεανικά Θέματα" Αδελφότης Θεολόγων  "Ο ΣΩΤΗΡ"
2. Αναστασίου Π. Μιχαλοπούλου "Πού είναι η Χαρά; Μα πού;" Αδελφότης Θεολόγων  "Ο    ΣΩΤΗΡ"
3. Αθανασίου Σ. Φραγκοπούλου "Πηγαίνεις στην Εκκλησία;" Αδελφότης Θεολόγων  "Ο      ΣΩΤΗΡ"
4. "Προβλήματα και Πορεία των Νέων  της Εποχής μας"  ;" Αδελφότης Θεολόγων  "Ο ΣΩΤΗΡ"


Συνεντεύξεις: (που θα κάνω) 

1. Αρχιμανδρίτης Ανδρέας Περδίκης.
 (Θεολόγος και καθηγητής στην Ιερατική Σχολή Απόστολος Βαρνάβας στη Λευκωσία).
2. Οικονόμος π. Γεώργιος Χρυσοστόμου
 (Πνευματικός και καθηγητής φιλολογίας).
3. Πρεσβυτέρα Παντελίτσα Δημητρίου
 ( Θεολόγος και Αγιογράφος).

Ερωτηματολόγια: (που θα κάνω)

Πρόβλημα: «η σχέση των νέων με την εκκλησία»
Πληθυσμός: Νέοι (Άνδρες και Γυναίκες από 18-25 χρόνων). Ανεξαρτήτου μόρφωσης, οικονομικής κατάστασης, εμπειριών, πόλης ή χωριό, Έγγαμοι ή άγαμοι, Εργαζόμενοι και μη εργαζόμενοι.
  

Δείγμα:  (όχι όλο) 

(1). Πιστεύεις στον Θεό; Υπάρχει ή δεν υπάρχει;
(2). Γράψε σε μια παράγραφο την γνώμη σου για την Εκκλησία. Πως την αντιλαμβάνεσαι, τι σου αρέσει από αυτή, τι δεν σου αρέσει; Τί θα ήθελες να αλλάξει; Τί περιμένεις από την Εκκλησία;
(3). Η Εκκλησία και η επιστήμη συγκρούεται;
(4). Από τα πιο κάτω ποια πιστεύεις πρέπει να χρησιμοποιήσει η Εκκλησία για να πληροφορήσει εσένα τον νέο ή τη νέα για θρησκευτικά θέματα; Σε ποιο βαθμό πρέπει να τα χρησιμοποιήσει; Βάλτε στο κουτάκι που θέλετε.Δείγμα ερωτήσεων από συνεντεύξεις με άτομα που αντιπροσωπεύουν την εκκλησία:

 (1). Από ποια ηλικία μέχρι ποια υπάρχει αυτό το πρόβλημα που ονομάζεται ''σχέση των νέων με την εκκλησία". Μπορεί να καθοριστεί ή όχι και γιατί; Εσείς έχετε μελετήσει κάποια θέματα των νέων; Ποιο πιστεύετε είναι το επίπεδο των νέων όσον αφορά το βαθμό κατανόησης της Εκκλησίας;
 (2). Εσείς προσωπικά μπορείτε να αναφέρεται μερικούς τρόπους. Πώς να βοηθήσουμε αυτή την  κατηγορία των  νέων που είναι απομακρυσμένοι να έλθουν κοντά σε αυτήν; Τι καινούργιο θα έπρεπε η Εκκλησία να συμπεριλάβει μέσα στα σχέδια της για να ελκύσει τους νέους;
 (3). Πιστεύεται ότι θα ήταν καλό η Εκκλησία να μεταφέρνει τα μηνύματα της μέσω κάποιου διαφημιστικού π.χ. (αφίσες, κάρτες, σημειωματάρια, κ.α.), πάντοτε βέβαια μέσα στα Χριστιανικά πλαίσια.


________________________________________________________________________

Β Πρόταση Έργου

'' Σχολικός Εκφοβισμός''


1. Επισκόπηση του έργου


Ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλά παιδιά, γονείς, το σχολείο, αλλά και την κοινωνία. Ο εκφοβισμός ( bullying ) μαθητών από συμμαθητές τους αποτελεί μορφή βίας και επιθετικής συμπεριφοράς που εμφανίζεται κυρίως στα σχολεία. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται πολύ έντονα στις μέρες μας και είναι πάρα πολύ σοβαρό. Για παράδειγμα:


Στατιστικές της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης αναφέρουν ότι 15-30% των μαθητών εμπλέκονται σε φαινόμενα εκφοβισμού είτε ως θύματα είτε ως θύτες. Οι μαθητές δηλώνουν ότι έχουν δεχθεί εκφοβισμό ήδη από το δημοτικό. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα,  τα ποσοστά εκφοβισμού και θυματοποίησης μεταξύ των Ελλήνων μαθητών του δημοτικού και του γυμνασίου είναι παρόμοια με αυτά των χωρών της βόρειας και δυτικής Ευρώπης, όπως η Ιρλανδία και η Νορβηγία αλλά πάντως μικρότερα από αυτά που αναφέρονται στην Αγγλία και στις ΗΠΑ.

Επίσης σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του ΕΚΚΕ που έγινε σε 101 σχολεία και 2000 μαθητές, με σκοπό την χαρτογράφηση της ζωής των μαθητών στο Δήμο της Αθήνας,  οι μαθητές του δημοτικού είναι πιο επιρρεπείς στην κακοποίηση σε σχέση με τους εφήβους. Επίσης  το 11% των μαθητών του γυμνασίου ομολογούν πράξεις βίας σε βάρος συμμαθητών τους  και ένα 11% δηλώνει πως έχει  υποστεί βία από άλλα παιδιά. Στις απειλές καταφεύγουν μαθητές όλων των τάξεων σε ποσοστό 5%. Θεατές σε πράξεις βίας υπήρξε το 43% των μαθητών γυμνασίου και λυκείου.

Η σοβαρότητα του προβλήματος αποδεικνύεται από τις συνέπειες που εκπηγάζουν μέσα από τα ακόλουθα: πολλά παιδιά γίνονται ανεξήγητα επιθετικά. Επίσης απομονώνει τα θύματα από τους υπόλοιπους ανθρώπους, αφήνει ψυχικά και κοινωνικά προβλήματα όπως για παράδειγμα έντονο άγχος και ανασφάλεια, χαμηλή αυτοπεποίθηση, σχολική άρνηση-ελλιπής σχολική φοίτηση με συνέπεια την σχολική αποτυχία λόγο μαθησιακών δυσκολιών που έχουν δημιουργηθεί.

Αυτό το πρόβλημα μεταφέρετε αυτόματα από τα παιδιά στο σπίτι και κατά συνέπεια και στους ίδιους τους γονείς. Έτσι το πρόβλημα εξαπλώνεται σε μεγαλύτερες διαστάσεις. Δημιουργούνται αναστατώσεις - συγκρούσεις με αποτέλεσμα  να ταλαιπωρούνται - υποφέρουν και οι γονείς.

Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού στα σχολεία δεν αντιμετωπίζονται κατάλληλα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα τα περιστατικά αυτά βίας-εκφοβισμού αποσιωπούνται διότι θεωρείται ότι εκθέτουν και στιγματίζουν τους θύτες, τα θύματα και το κύρος του σχολείου.  

Γενικά, παρατηρείται έλλειμμα ενημέρωσης, περιορισμένη ευαισθητοποίηση και σχετική άγνοια για τον τρόπο διαχείρισης του προβλήματος. Οι γονείς ελάχιστα μιλούν για το πρόβλημα με τα παιδιά τους, οι μαθητές θύματα συχνά αντιδρούν με απόσυρση και αποφεύγουν να ζητήσουν βοήθεια από τους ενήλικες και τέλος οι εκπαιδευτικοί συζητούν ελάχιστα στην τάξη τις συμπεριφορές βίας και εκφοβισμού.  

 Συνοψίζοντας θα έλεγα ότι η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός έχει πολλές και σοβαρές επιπτώσεις τόσο στη σωματική και ψυχική υγεία όσο και στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι συνέπειες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και είναι δυνατόν να έχουν τραγικά αποτελέσματα, όπως ανάφερα, έχει αρχίσει να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις στη σχολική κοινότητα.

Συνεχώς αυξάνει ο αριθμός των παιδιών που παραπονιούνται ότι έχουν πέσει θύματα κοροϊδίας άλλων παιδιών και εκφράζουν την απόγνωση τους και τις δικές τους εμπειρίες ως θύματα εκφοβισμού από συμμαθητές, συνομηλίκους τους ή παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.


Από πρόσφατη  μελέτη που έχει διεξαχθεί ανάμεσα σε πολλές χώρες(έξι χώρες συγκεκριμένα)  μαζί και η Ελλάδα, τα στοιχεία της δείχνουν ότι  είναι εμφανές πως από τις έξι χώρες της έρευνας η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο δείκτη σχολικής βίας λόγω εθνικότητας!

Βία λόγω εθνικότητας. Συγκεκριμένα, όπως ήδη αναφέραμε, στην Ελλάδα η θυματοποίηση εξαιτίας της εθνικότητας είναι στο 44%. Στην Ιταλία το ποσοστό αυτό είναι στο 30%, στη Λετονία στο 27%, στην Εσθονία στο 23%, στη Βουλγαρία στο 21% και στη Λιθουανία μόλις στο 20%.
2. Κατηγορία

Η κατηγορία η οποία ενήκει το θέμα μου, είναι το κοινωνικό σύνολο. Επίσης το θέμα μου, είναι ενημερωτικό καθώς και μορφωτικό.


3.Target audience

Λόγω του ότι το πρόβλημα με το οποίο με ενδιαφέρει να ασχοληθώ και να εμβαθύνω μαζί είναι ο σχολικός εκφοβισμός (bullying) διαπιστώνω ότι το κοινό στο οποίο πρέπει να απευθυνθώ και να επικεντρωθώ, είναι αποκλειστικά και μόνο στους  ίδιους τους γονείς. Γονείς που για κάποιο λόγο δεν γνωρίζουν περί αυτού του προβλήματος ή γνωρίζουν απλά δεν αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα καθώς και τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στο ίδιο τους το παιδί.

Η έρευνα μου θα διεξαχθεί σε παιδιά δημοτικού σχολείου, παιδιά γυμνασίου αλλά ταυτόχρονα και σε παιδιά Λυκείου. Αφού ως ντιζάινερ θα πρέπει να μεταφέρω κάποια μηνύματα θα πρέπει να μάθω αν παίζει ρόλο η οικογένεια και ο τρόπος που μεγαλώνουν τα παιδιά, αν είναι διαζευγμένοι η γονείς ή όχι.


Ποιο συγκεκριμένα έχω αποφασίσει να επικεντρωθώ σε γονείς στα πλαίσια της Κύπρου ανεξαρτήτου θρησκεύματος-εθνικότητας  ανεξαρτήτου μόρφωσης  και κοινωνικών τάξεων, επίσης σε εργαζόμενους και μη εργαζόμενους γονείς, άτομα όπου η οικονομική τους κατάσταση για παράδειγμα  είναι ψηλόμισθοι-χαμηλόμισθοι ή σε μία μέτρια κατάσταση,  γονείς από πόλεις και χωριά  καθώς και με διαφορετικά ενδιαφέροντα και εμπειρίες. 

Όταν οι γονείς δεν εργάζονται! Κάτι άλλο αξιοσημείωτο, σε άμεση συνάρτηση με τα σημεία των καιρών, είναι ότι το ποσοστό των θυμάτων σχολικής βίας είναι υψηλότερο στις περιπτώσεις που και οι δυο γονείς δεν εργάζονται! Τα παιδιά, δηλαδή, όταν η ανεργία χτυπήσει το σπίτι τους, αισθάνονται αμέσως πιο αδύναμα, άρα και πιο ευάλωτα στη θυματοποίηση.

 Σ' αυτό το ενδεχόμενο, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η έλλειψη εργασίας και των δυο γονέων, σε συνδυασμό με την ύπαρξη οικονομικών και άλλων προβλημάτων στο εσωτερικό της οικογένειας, μεταφράζεται στην ενίσχυση του αισθήματος ανασφάλειας που βιώνει το παιδί στο οικογενειακό του περιβάλλον και επηρεάζει το σύνολο της συμπεριφοράς του. 
4. Οι ανταγωνιστές

Οι ανταγωνιστές μου είναι διάφορες  οργανώσεις και κέντρα που προσπαθούν να  στηρίξουν τέτοιες προσπάθειες. Αν και στην στη Κύπρο πολύ πρόσφατα άρχισαν να γίνονται εκστρατείες ενάντια στον εκφοβισμό. Για παράδειγμα:

Στα σχολεία και συγκεκριμένα (δημοτικά σχολεία) οι σύνδεσμοι γονέων σε συνεργασία με την διεύθυνση των σχολείων έχουνε αρχίσει να οργανώνουν διαλέξεις-ομιλίες για να ενημερώσουν-πληροφορίσουν τους γονείς για αυτό το φαινόμενο που αντιμετωπίζουμε τον λεγόμενο "εκφοβισμό". Μιλώντας με διευθύντρια συγκεκριμένου σχολείου μου είχε πει ότι προσέλευση γονέων σε τέτοιου είδους διαλέξεις ο αριθμός είναι απογοητευτικός. 'Ίσως δεν βρήκαν τρόπο να κερδίσουν το ενδιαφέρων των γονέων και να πρέπει να γίνει με μία άλλη διαφορετική προσέγγιση. 
  
Συνοψίζοντας θα έλεγα ότι στην Κύπρο δυστυχώς βρισκόμαστε σε πρώιμα στάδια και πολλά πρέπει να γίνουν, ώστε η πολιτεία να υιοθετήσει, να σχεδιάσει και να εφαρμόσει σε παγκύπρια βάση μια ενιαία εκφοβιστική στρατηγική που να συμπεριλάβει όλα τα σχολεία του νησιού.
Παρεμπίπτοντος όμως εγκαινιάστηκε πολύ πρόσφατα η προβολή του πρώτου τηλεοπτικού σποτ στα πλαίσια της εκστρατείας "Beat Bullying" του Hope For Children. Το πρώτο σποτ ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό στην Κύπρο. Μια πρωτοβουλία του οργανισμού "Hope for Children" UNCRC Policy Center "Σπάσε τη σιωπή" Μουσική : Γιώργος Θεοφάνους Διεύθυνση Φωτογραφίας : Μαριάννα Έλληνα Συντονισμός : Δρ. Μόνικα Σιακού Χορηγοί : Υπεραγορές ΑΛΦΑ ΜΕΓΑ ‚ Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Επίσης ένα άλλο κέντρο με το όνομα "ΣΑΜΑΡΕΙΤΕΣ" έχει αρχίσει να δημοσιεύει κάποια άρθρα στο διαδίκτυο για να δώσει ένα πληροφοριακό ιστορικό στους γονείς σχετικά με τον Εκφοβισμό.  
Παράλληλα μια άλλη ομάδα που έχει αρχίσει εκστρατεία επί του θέματος είναι η ομάδα της Δρ. Μόνικα Σιακού –  όπου είναι και η Συντονίστρια εκστρατείας Beat Bullying. Κάτι που είχαν κάνει είναι Ημέρα Διαφώτισης για την εκστρατεία Beat Bullying στη Καφετέρια του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου καθώς και πολλά άλλα. Το «Hope for Children» UNCRC Policy Center έχει αναλάβει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της εκστρατείας «Beat Bullying» κατά του σχολικού εκφοβισμού στη Κύπρο. Συντονίστρια της εκστρατείας είναι όπως έχω αναφέρει πιο πάνω η εκπαιδευτική ψυχολόγος Δρα. Μόνικα Σιακού.
( Δήγματα δουλείας βλέπετε παραρτήματα).5. Επιχειρηματικοί στόχοι και στρατηγική σχεδιασμού


Επιχειρηματικοί στόχοι:

Στρατηγική σχεδιασμού:

(1) ΟΙ Επιχειρηματικοί μου στόχοι είναι: να δημιουργήσω  μια καμπάνια- (εκστρατεία) η οποία θα αποτελείτε από μια σειρά από design όπως αφίσες, προσκλήσεις, κάρτες, σημειωματάρια, βιβλιαράκια και πολλά άλλα.

(1) Μέσα από αυτά τα σχεδιαστικά μέσα-εκστρατεία να εκπηγάζει ένα πολύ δυνατό concept έτσι ώστε να μπορώ να μεταφέρω μηνύματα ενάντια στον σχολικό "εκφοβισμό" προς τους γονείς κυρίως και όχι μόνο.

(2)  Στόχοι της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και κυρίως των γονέων και της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς και η δημιουργία κώδικα αναγνώρισης, πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου με ένα έξυπνο σχεδιαστικό μήνυμα.
(3) Θα πρέπει μέσα από αυτή την εκστρατεία αυτό που θα εκπέμπεται να είναι κάτι μοναδικό-προτότυπο αλλά και σύντομο. Ώστε να μην αφήσει τον γονέα απαρατήρητο. Να μην φλυαρεί η όλοι εκστρατεία με ασήμαντα στοιχεία αλλά με την ουσία του προβλήματος.  
(3) Και ασφαλώς πρέπει να καταβάλω κάθε προσπάθεια ώστε όλα αυτά που θα κάνω, να δίνουν πολύ δυνατά μηνύματα αυτού, του φαινομένου του ονομαζόμενου "εκφοβισμός". Πρέπει να μεταφέρω ισχυρά μηνύματα (σχεδιαστικά) ώστε να ελαττώσω αυτά τα κρούσματα "εκφοβισμού'. 
(3) Η γλώσσα όπου θα είναι γραμμένη, καθώς και το οπτικό στοιχείο δια μέσου εικόνων θα πρέπει  να είναι με απλότητα, με ευανάγνωστο τρόπο  γραφιστικά έτσι ώστε να είναι κατανοητά και προσιτά, προς τους γονείς (κυρίως) και όχι μόνο. 6. Ερευνητικά δεδομένα/ερευνητική μεθοδολογία

Για το πρόβλημα αυτό του "εκφοβισμού" η μεθοδολογία η οποία θα ακολουθήσω για να κάνω την έρευνα μου, είναι η έρευνα επισκόπησης. Είναι μια μελέτη με τη μορφή συνεντεύξεων ή ερωτηματολογίων, που παρέχει στους ερευνητές σχετικά με το πώς οι άνθρωποι σκάφτονται. Οπόταν είναι η μέθοδος όπου θα με βοηθήσει να συλλέξω πληροφορίες σε βάθος. 

Για τέτοιου είδους ευαίσθητα θέματα όπως το δικό μου που έχει να κάνει με παιδιά - γονείς θα ήταν η ιδανική, αυτή που ταιριάζει στο θέμα μου. Με την έρευνα αυτή λοιπόν  θα συλλέξω  τα δεδομένα μου μέσω των συνεντεύξεως αφού πλέον είναι ένα  από τα πιο διαδεδομένα εργαλεία συλλογής στοιχείων με μία ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Ίσως χρειαστεί να κάνω και τριγωνοποίηση. Να εντάξω δηλαδή και την ποιοτική και ποσοτική μεθοδολογία για καλύτερη αξιοποίηση των αποτελεσμάτων μου.

Όσων αφορά την έρευνα επισκόπησης θα ενεργήσω ως έξης: Θα κάνω συνεντεύξεις με άτομα όπως: Εκπαιδευτικούς ψυχολόγους, Ειδικούς Παιδαγωγούς, σε Δασκάλους, σε παιδιά  που έχουνε πέσει θύματα εκφοβισμού. (δήγμα ερωτήσεων βλέπετε παραρτήματα)

Μιλώντας και πάλι με άτομο που ασχολείται με έρευνες, συγκεκριμένα με έρευνες στα σχολεία για θέματα των παιδιών μου εισηγήθηκε να μην κάνω ερωτηματολόγια για το θέμα μου αλλά να επικεντρωθώ στις συνεντεύξεις και σε βιβλιογραφικές πηγές. 


 

 7. Αντικείμενο του έργου,  χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμός

Αντικείμενο του έργου:

Μέσα από την εκστρατεία μου αυτή θα σχεδιάσω τρία poster για τα σχολεία, θα κάνω ένα δυνατό σχέδιο (design) για να τοποθετηθεί σε φλιτζάνια και ποτήρια. Επίσης ως συνέχεια θα σχεδιάσω και πάλι ένα δυνατό μήνυμα όπου θα τοποθετηθεί σε ρίγες , fails(σχολικά) και όχι μόνο.


Χρονοδιάγραμμα:  

πατήστε πάνω στο χρονοδιάγραμμα


Προϋπολογισμός:Προϋπολογισμός

Μονάδες/ώρες
Κόστος €
Σύνολο
Αρχικές ιδέες
8
25
200
Υλικά
20
10
200
Βιβλία
5
30
150
Φωτογραφίες
50
5
250
Εκτυπώσεις
1000
0.5
500
Ηλεκτρονικός εξοπλισμός
1
400
400
Μισθός ωρών εργασίας
80
30
2400
Μισθός βοηθού
15
15
225
Μεταφορικά
-
200
200
Συμβουλευτικές υπηρεσίες
10
20
200
Απρόβλεπτα 10%
-
-
100
Εκπαίδευση δική μου
6
30
180
Λογισμικό
1
300
300


Γενικό Σύνολο
5305
8. Παραρτήματα

 δείγματα δουλείας που έγιναν:


1.


2.


3.


4.

5.


Διάβασε πως νιώθουν κάποια παιδιά – παρατηρητές:

Έρευνα που έγινε με το πρόγραμμα «Δάφνη», το 2007, για τον εκφοβισμό. Σε αυτή συμμετείχε και η Κύπρος. Σκοπός τις έρευνας αυτής ήταν να διαπιστώσουν  αυτό το φαινόμενο του "εκφοβισμού".

- «Δεν μου αρέσει πολύ στο σχολείο… Δεν είναι ότι ανησυχώ για τους βαθμούς ή τα μαθήματα. Μου αρέσει να διαβάζω. Είναι που κάποια παιδιά δεν συμπεριφέρονται καλά. Μαλώνουν με άλλα παιδιά, τα απειλούν, τα τρομάζουν. Θέλουν να φαίνονται ανώτεροι, πιο δυνατοί, να επιβάλλονται με τη βία. Εμείς, αν επέμβουμε, μπορεί να μπλέξουμε. Αν αυτό συμβεί στην τάξη μας μπορούμε να επέμβουμε, γιατί ξέρουμε καλά τους συμμαθητές μας. Αν όμως είναι μεγαλύτεροι, τότε είναι δύσκολα τα πράγματα, φοβόμαστε…»

 -  «Στο σπίτι είναι καλύτερα. Νιώθω πιο άνετα, πιο ήρεμα. Στο σχολείο πρέπει να είμαι πολύ προσεχτική. Φοβάμαι ότι κάποιος θα πει ή θα κάνει κάτι που θα με προσβάλλει…

- Συμφωνώ κι εγώ. Στο σχολείο νιώθεις πιο ανήσυχος, έχεις πιο πολύ άγχος… Μια μέρα πέρσι, ήμουν με ένα φίλο μου. Ήταν πολύ ήσυχος, ξέρεις, δεν μιλά πολύ και ήρθαν κάποιοι συμμαθητές μας κι άρχισαν να τον χτυπούν, έτσι, χωρίς λόγο. Ταράχτηκα πολύ, μου ήρθε να βάλω τα κλάματα, αλλά μετά προσπάθησα να τον βοηθήσω…»

 Οι μαρτυρίες των παιδιών είναι από ομαδικές συνεντεύξεις, στην έρευνα που έγινε με το πρόγραμμα «Δάφνη», το 2007, για τον εκφοβισμό. Συμμετείχαν εκτός από την Ελλάδα, η Κύπρος, η Λιθουανία και η Γερμανία. Υπεύθυνος προγράμματος: Τσιάντης Ι. Συνεργάτες: Ασημόπουλος, Χ., Γιαννακοπούλου, Δ., Διαρεμέ, Σ., Κονίδα, Ε., Μπίμπου, Ι., Σιγάλα, Α., Σουμάκη, Ε., Χατζηπέμος Θ.
Συνέντευξη σε παιδιά που έχουν υποστεί εκφοβισμό ( δήγμα ερωτήσεων όχι όλο).

1. Κάτω από ποια μορφή έχετε υποστεί αυτό το φαινόμενο "εκφοβισμού" και σε ποια ηλικία;

2. Για ποιο λόγο πιστεύετε έχετε υποστεί τέτοιου είδους βίας;

3. Ζητήσατε βοήθεια;

4. Ποιες επιπτώσεις έχει επιφέρει στην ζωή σας; 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου